Det är dyrt att köpa en märkesklocka av hög kvalitet. Titta bara på vad en Rolex-klocka kostar att köpa. Mer specifikt är det vanligt förekommande att man köper dyra märkesklockor på avbetalning, i stället för att betala för dem kontant.

I den här artikeln bistår vi dig med konkreta exempel på hur du kan finansiera din klocka, och vi varnar dig även för finansieringsmetoder som du inte ska använda dig av.

 

Vad kostar det att köpa en klocka på avbetalning?

Om du köper en klocka för 20 000 kronor och skapar en avbetalningsplan på 12 månader ger det dig en månadskostnad som i regel ligger på mellan 1 792 och 2 154 kronor. Den totala kreditkostnaden för klockan ligger i detta fall på mellan cirka 813 och 3 163 kr. 

 

4 sätt att köpa sin klocka på avbetalning

  • Ta ett klocklån via en klockåterförsäljare. De brukar anlita Klarna eller Resurs Bank.
  • Ta ett snabblån via en låneförmedlare. Räntan ligger ofta på mellan 5 och 10 %.
  • Ta ett privatlån via en låneförmedlare. Räntan ligger ofta på mellan 10 och 40 %.
  • Ta ett kreditkortslån. Räntan ligger ofta på mellan 15 och 25 %.

Nedan pratar vi mer om de lånealternativ som precis nämnts i större detalj, och i de räkneexempel som visas upp nedan kostar den klocka som ska delbetalas 20 000 kronor. Avbetalningstiden i exemplen är alltid ett år.

 

* När begreppet ränta nämns är det alltid den effektiva räntan som gäller.

 

1. Klocklån via urmakare

Många stora svenska urbutiker tar hjälp av en extern aktör för att kunna erbjuda delfinansieringsalternativ. Hos Stjärnurmakarna kan man delbetala med hjälp av Klarna, och hos Rydbergs ur är det Resurs Bank som gäller.

 

Räkneexempel 1: Avbetalning med Klarna.

Hos Klarna ligger den effektiva räntan på 29,22 %. Det innebär att du får en månadsavgift på 2 154 kr, och sammanlagt betalar 23 163 kr för klockan.

 

Räkneexempel 2: Avbetalning med Resurs Bank.

Hos Resurs Bank är det en effektiv ränta på 13,76 % som gäller. Det innebär att du får en månadsavgift på 1 896 kr, och sammanlagt betalar 21 491 kr för klockan.

 

 

2. Att låna till klockan med ett snabblån

Den genomsnittliga räntan för ett snabblån ligger idag på cirka 25 %. Det innebär att du får en månadsavgift på 2 084 kr, och sammanlagt betalar 22 708 kr för klockan.

 

3. Att låna till klockan med ett privatlån

Den genomsnittliga räntan för ett privatlån ligger på omkring 7,5 %. Det innebär att du får en månadsavgift på 1 792 kr, och sammanlagt betalar 20 813 kr för klockan.

 

4. Att låna till klockan med ett kreditkortslån

Att skaffa ett kreditkort är en bra idé, men att betala av på skulder från sitt kreditkonto är en dyr historia då räntan ofta ligger på cirka 20 %. Det innebär att du får en månadsavgift på 2 000 kr, och sammanlagt betalar 20 167 kr för klockan.

Vi vill även förtydliga att det går att höja sitt bolån för att finansiera sin klocka. Det kan vara en bra idé såvida det är en av de dyraste klockorna i världen ämnar köpa, likt en Rolex Submariner för cirka 200 000 kronor. Notera gärna att det är en bra idé att jämföra banklån via Enklare.se. Detta då de låter flera kreditorer tävla om att ge dig det bästa banklånet.

Men om du ska höja ditt bolån för att köpa en klocka måste du i regel tala med en banktjänsteperson, vilket medför att lånehöjningen riskerar att bli omständlig. Utöver det kan du dessutom bli tvungen att amortera mer på ditt lån om du väljer att höja ditt banklån.