Ordlista – klocktermer

Namn på klockans alla delar

 

Akryl kristall

Akryl kristall är ett material i plastkomposit som både är mer hållbart samt billigare att tillverka i jämförelse med kristall. Den största fördelen med akryl kristall är att materialet är mycket svårt att krossa, och utöver det kan även repor poleras ut på ett enkelt sätt.

Akryl kristall har dock en nackdel; materialet kan dock blända vid starkt ljus.

 

Analog klocka

En klocka som visar tiden helt eller delvis med urklocka och visare. Klockor med en analog urtavla återfinns i både i 24-timmarsformat samt 12-timmarsformat, och om du har svårt att veta huruvida klockan är analog eller inte; tickar den – då är klockan analog.

 

Amplitud

Indikerar att delarna i din klockas innandöme avger tillräckligt med energi för att klockan ska kunna röra på visarna. Urmakare mäter amplitud genom att kartlägga rotationen i klockans balanshjul, och en ideal amplitud ligger på mellan 275 och 315 grader.

En för hög kontra för låg amplitud medför att klockan knakar eller går fel.

 

Armbandet

Ser till att klockan sitter bekvämt och inte trillar av din arm.

 

ATM

En enhet för tryck som visar på vilket vattenmotstånd din klocka har. 3 ATM indikerar att klockan är skyddad mot stänk, medan 5 ATM innebär att klockan kan exponeras för vatten under en kortare tid. Klockor med 100 ATM passar bäst för simning och 200 ATM för djupdykning och snorkling.

 

Avmagnetiserad klocka

En klocka vars delar har ett inbyggt skydd gentemot magnetism. Klockor som blivit påverkade av magnetism beter sig otillförlitligt; de stannar, går för fort eller för långsamt helt utan förvarning. Du kan inte avmagnetisera din klocka själv, utan måste ta den till urmakaren.

 

Automatisk upprepande timer

En timer som återställs så fort det inställda tidsintervallet är uppnått. När tidsintervallet är uppnått startas timern om i exakt samma intervall. Du kan i regel avbryta en automatisk upprepande timer genom att klicka på klockans ”stopp”- eller ”avbryt”-knapp.

 

Art Deco

En designstil från Paris som kom till på 1920-talet. Ett flertal såväl populära som dyra klockmärken går i Art Deco-stil, likt Morris, Hamilton och CHPO.

 

Tidavvikelse

Den differens som existerar mellan den egentliga tiden och tidsangivelsen på din klocka. Klockor vars urverk synkroniseras mot atomur har i regel minst differens, och klockor med manuella dragmekanismer har oftast de största tidsavvikelserna. Digitala klockor är dessutom mycket exakta.

 

Axel

Förbinder klockans krona med uppdragningsmekanismen.

 

Batteriets ”End Of Life”-indikator

Den mekanism som varnar klockbäraren om att batteriet håller på att ta slut. Somliga TAG Heuer-ur har adderat en säkerhetsfunktion på deras End Of Life-system, som tvingar klockans batteri att arbeta med maximal effektivitet till det att batteriet är helt uttjänt.

Tack vare det är risken för att klockan går fel minimal, då klockan stannar helt istället för att exempelvis gå för långsamt eller för fort.

 

Batteritid

Batteritid, eller batteritidsindikatorn, ger en ungefärlig utsägelse gällande det tidsspann som återstår innan klockans batteri kommer att sluta fungera. Batterilivet (Battery Life) inleds när batteriet installeras i fabrik, och i regel omfattar inte klockans garanti batteriproblematik.

 

Bezel

Är ett annat ord för kant, som i klockor karaktäriseras av ringen runt uret. I somliga fall är ringen inte stationär, och kan därför ställas in manuellt. Sportklockor och dykarklockor har i regel justerbara bezels, främst för att du ska veta hur mycket tid som återstår vid en nedräkning.

 

Boett

Ett annat ord för klockhus. Boetten är ofta tillverkad i stål, guld eller platina och påverkar klockans utseende i en hög utsträckning. Boetten har vanligtvis en rund form, men kan i somliga fall även ha ett mer rektangulärt eller ovalt utseende.

 

ETA

ETA är ett rörelsemönster i klockor som medför att de är särskilt exakta. ETA licensieras ut av den schweiziska klocktillverkaren ETA SA, och denna teknik återfinns i princip samtliga klockfabrikat inklusive Panerai, TAG Heuer, Longines, Tissot och Hamilton.

 

Evighetskalender

Är en kalender som sträcker sig mer än ett år i framtiden. De evighetskalendrar som återfinns på moderna klockor klarar av att visa rätt datum i hundratals år framöver. Evighetskalendrar är även avancerade, då de bland annat klarar av att förutse och beräkna för skottår.

 

Lås på klockor

Butterflylås: Ett lås med en dold förlängning under armbandet. Dessa lås är ofta väl gömda vid armbandets undre del.

Nato-band: Ett band med nylonkomposition som förhindrar metallen från att vidröra klockbärarens hud. Nato-band ger även god stabilitet.

Vik-över-Lås: Ett fjärilspänne som utvidgar sig på en sida, som i regel är helt dolt när det inte är öppet.

Utbyggnadslås: Påminner om vik-över-lås, och såvida armbandet är tillverkat i läder kan storleken justeras.

Hook-spänne-lås: Ett lås som försetts med en krok, som i regel fästs fast i en ögla. En säkerhetsspärr är även vanligt förekommande på hook-spänne-lås.

Smyckes-Lås: Ett enkelt lås med en spärr som fästs runt en ögla. Smyckes-Lås är mer vanligt förekommande på smycken än på klockor.

Bolt-Lås: Ett lås med ett bultliknande fäste som skjuts in i ett öppet hål.

Tang-spänne-lås: En traditionell låsmekanik med lås och spänne. Fungerar ungefär som ett skärp.

Toggle-lås: En stor ”pinne” träs genom en mindre ring vid låsning. Mer vanligt förekommande på smycken än på klockor.

Velcro-lås: Ett lås med ett kardborrefäste på vardera sida. Mest vanligt förekommande på sport- och dykarklockor.

 

C.O.S.C

Denna akronym står för Chronometer Testing Institute, som är en schweizisk tillsynsmyndighet som kontrollerar exaktheten och precisionen på schweiziska klockor. Organisationen är inte vinstdrivande och har ett gott rykte inom klockbranschen.

 

Kronograf

En klocka med flera ur, som nästan alltid erbjuder stoppursfunktionalitet. I en kronograf-klocka ackompanjeras det huvudsakliga uret ofta med två eller tre mindre ur. Tack vare de ytterligare uren kan du exempelvis särskilja och utläsa skalor, avstånd, tid och hastighet.

 

Crystal case skeleton

Innebär att klockan har en transparent baksida vari du kan se hur klockans delar rör på sig. Det är därför enkelt att se hur klockor med crystal case skeleton-baksidor fungerar. Klockor av crystal case skeleton-typ är oftast marginellt dyrare än digitala klockor.

 

Cyclope lens

Kallas på svenska för cykloplins, och fungerar som ett förstoringsglas. Cykloplinsen återfinns i regel i anslutning till klockans datummarkering, så att dagens datum kan utläsas på ett mer effektivt sätt. Cykloplinser är även vanligt förekommande vid klockornas kalendrar.

 

Djuplarm

Återfinns ofta på dykarklockor och signalerar när ett specifikt djup uppnåtts. Det är brukligt att dykaren eller snorklaren justerar djuplarmet i förtid, så att larmet aktiveras vid det förutbestämda djupet. Klockor med djuplarm kostar i regel från 2 000 till 10 000 kronor.

 

Dial (Urverk)

Den urtavla som medför att du kan se vad klockan är. Designen varierar kraftigt, främst beroende på vad klockan kostar. Klockor av budgettyp har i regel digitalt tryckta siffror medan mer påkostade urverk oftast har urverk med ett flertal exklusiva material, såsom guld eller silver.

 

Dykarklockor

Har i regel en roterande bezel (kant) som bland annat kan indikera djup samt kvarvarande syrenivå. En bra dykarklocka är vattentät i upp till 200 meter, och Casio Men’s Duro Analogue samt Citizen Eco-Drive Pro-Master är två populära dykarklockor av budgettyp.

 

Dual Time/GMT-funktion

En klocka med Dual Time-stöd kan visa fler tidszoner samtidigt, det vill säga fler tidszoner än vad huvudklockan visar. Det är brukligt att man se vad klockan är i två olika tidszoner såvida man har en Dual Time-klocka. Dual time-klockor är i regel inte dyrare än klockor utan Dual Time.

 

Kaliber

Med kaliber menas urverkets rörelseförmåga. Påkostade klockor erbjuder i regel en mer avancerad kaliber som klarar av at driva ett flertal funktioner såsom kronograf, evighetskalender samt minutrepetition. Kalibern avgör även ofta din klockas gångreserv.

 

Klockglas

Skyddar klockans komponenter och bidrar till att du kan se vad klockan är. Klockglas av bra kvalitet består i regel av ett repbeständigt material såsom mineralglas, plexiglas alternativt safirglas. Klockglas som blivit repigt kan dessutom ofta poleras med polermedel.

 

Kvarts

En kiselsten som återfinns i klockor av kvartstyp.

 

Kvarts-klocka

Kvartsklockor är ett annat ord för batteridrivna klockor. Kvartsklockor har ofta en relativt okomplicerad utformning, och visarna rör på sig tack vare att batteriet sänder signaler som tas upp av en kvartskristall som skapar vibrationer som gör att visarna rör på sig.

 

Winder

En winder är i klocksammanhang en form av dragningsmekanik som gör att klockans visare rör på sig. En självdragande (self winding) klocka behöver ingen manuell handpåläggning, utan ser själv till att den går rätt tack vare att avancerade vikter samverkar inuti klockan.

 

Rucka

Om en klocka går fel är sannolikheten stor att den behöver ruckas. Man ruckar en klocka genom att förkorta klockpendeln om den går för långsamt, alternativt förlänga klockpendeln om klockan går för fort. Det är främst pendelur som ruckas, och inte armbandsur.

 

Läs mer: På vilken arm ska man ha klockan?

 

Safirglas

Safirglas består av Safir, som är en extremt reptålig kristall. Safir kan tillverkas syntetiskt och hettas då upp till en mycket hög temperatur varpå safiren blandas med aluminiumoxid och skärs ut med en diamantsåg. När safirmaterialet är polerat är ”glas”produkten färdigställd.

Ju högre safirhalten är i safirglaset, desto tåligare (men även även dyrare) blir klockan.

 

Skänklar

De delar som gör att man kan fästa klockan på handleden. Skänklar består vanligtvis av beständiga metaller av olika slag, och är i regel färgade i guld eller silver.

 

Takometer

En takometer är en skala som återfinns i kanten runt analoga klockor med kronograf. Takometern kan bland annat användas för att beräkna hastighet baserat på restid samt frekvensen i timmar eller minuter. En klocka med takometer är i regel inte dyrare än en klocka utan takometer.

 

Mekanisk klocka

En mekanisk klocka har en intern mekanik som medför att visarna rör på sig utan att elektricitet måste tillföras från exempelvis ett batteri. Mekaniska klockor är mindre tillförlitliga i jämförelse med kvartsklockor, som i regel synkroniseras med atomur och därför alltid visar rätt tid.

En mekanisk klocka kallas även för en manuell klocka.

 

Månfas-klocka

En månfasklocka indikerar vad månen befinner på himlen relativt till där du och din klocka befinner sig. Månfasklockor ger dig en träffsäker bild över var månen befinner sig i 99,998 % av fallen, då månfasmekaniken endast behöver justeras en gång var 123:e år.

 

Kinetisk (Kinetic) klocka

En kinetisk klocka tar hjälp av rörelseenergi för att kunna laddas. Mer specifikt lagrar kinesiska klockor energi när man utför vardagliga ting såsom går eller skakar någons hand. Den kinetiska energi som skapas lagras i ett återuppladdningsbart batteri som sällan behöver bytas ut.