I den här artikeln pratar vi mer om klocktillverkare som erbjuder särskilt dyra klockor. Samtliga av de klocktillverkare som omnämns i artikeln har en anrik historia. De arbetar även på ett innovativt sätt och tillverkar enbart klockor av kvalitetsmaterial, vilket innebär att klockorna inte bara är dyra utan i många fall även ökar i värde allteftersom tiden går.

 

De 6 dyraste klockmärkena i världen

 1. F.P. Journe: Säljer klockor från 245 000 till 9,4 miljoner kronor.
 2. Richard Mille: Säljer klockor från 245 000 till 16,3 miljoner kronor.
 3. Patek Philippe: Säljer klockor från 146 000 till 90 miljoner kronor.
 4. Audemars Piguet: Säljer klockor från 122 000 till 7,1 miljoner kronor.
 5. A. Lange & Sohne: Säljer klockor från 92 000 till 20+ miljoner kronor.
 6. Jaeger Lecoultre: Säljer klockor från 33 000 till 20+ miljoner kronor.

Nedan pratar vi mer om de klockmärken som precis nämnts i större detalj.

 

1. F.P. Journe: Det dyraste klockmärket i världen

 • Pris för den billigaste klockan: 245 000 kronor.
 • Pris för den dyraste klockan: 9,4 miljoner kronor.

F.P. Journe grundades år 1999 av François-Paul Journe och samtliga klockor går i 1800-talsstil.

”Jag håller fast vid min filosofi… Att tillverka klockor som inte respekterar värdet av perfekt horologi är för mig otänkbart”

Har Journe framhävt konstaterar WP Diamonds. F.P. Journe tillverkar cirka 900 klockor årligen och den dyraste klockan; Journe Monopusher Split-Seconds Chronograph, såldes på auktion år 2017 för 9,4 miljoner kronor. Klockor i tillverkarens ”budgetserie” är dock något mer humant prissatta.

 

2. Richard Mille: F1-inspirerade lyxklockor

 • Pris för den billigaste klockan: 245 000 kronor.
 • Pris för den dyraste klockan: 16,3 miljoner kronor.

Klockmakaren Richard Mille har verkat inom klockindustrin sedan 1974, men det var inte förrän 1999 som han valde att skapa ett klockmärke med samma namn som honom själv. Richard Mille-klockor är tillverkade av samma material som bland annat återfinns i Formel 1-bilar samt flygplan, så kvaliteten är minst sagt god.

Richard Milles mest påkostade klocka; Tourbillon RM 56-02 är dock ej en av världens dyraste klockor, inte ens nära inpå. Som brukligt inom lyxklocksegmentet ges även dessa klockor ut i begränsade utgåvor, och de mer ”budgetbetonade” klockorna utan safirglas kan normalt köpas för cirka 245 000 kronor.

 

3. Patek Philippe: Lyxklockor från 146 000 kronor

 • Pris för den billigaste klockan: 146 000 kronor.
 • Pris för den dyraste klockan: 90 miljoner kronor.

Patek Philippe grundades år 1839 av Antoine Norbert de Patek, och klockmärket är fortfarande en av världens få privatägda tillverkare av lyxklockor. År 1845 innoverade Philippe klocktillverkningen genom att skapa klockor som tillämpade ett nyckelfritt rörelsemönster, som fortfarande används på mer påkostade klockor än idag.

Patek Phillipes dyraste klocka är ref. 1518, som i skrivande stund kostar cirka 90 miljoner kronor. ”Att äga en Patek Phillipe-klocka är få förunnat”, påpekar klocktillverkaren. Den frasen är träffsäker även i våra ögon.

Tips: Det kan vara en bra idé att gravera en klocka, men du ska dock aldrig gravera en lyxklocka. Om du gör så minskar andrahandsvärdet monumentalt.

 

4. Audemars Piguet: Stora lyxklockor som bärs av kändisar

 • Pris för den billigaste klockan: 122 000 kronor.
 • Pris för den dyraste klockan: 7,1 miljoner kronor.

Audemars Piguet grundades år 1875 av Jules Louis Audemars samt Edward Auguste Piguet. Klockföretagets ur betraktades under en tid som lite väl stora och otympliga, men populariteten för de massiva klockorna ökade markant efter att stjärnor likt Jay-Z valt att bära dem.

Att ha på sig stora klockor blev helt enkel en trend, i detta fall en kostsam sådan. Den dyraste Audemars Piguet-klockan är Royal Oak Complication som är prydd av 52 juveler, och armbandet är dessutom konstruerat av av guld i 18 karat. ”ROYAL OAK: Audemars Piguet Perpetual Calendar” är en särskilt populär modell, som i skrivande stund kostar strax över 1,2 miljoner kronor hos ChronoExpert.se.

 

5. A. Lange & Sohne: Tillverkar mekaniska lyxklockor

 • Pris för den billigaste klockan: 92 000 kronor.
 • Pris för den dyraste klockan: 20+ miljoner kronor.

Den luxuösa tyska klocktillverkaren A. Lange & Sohne tillverkar enbart mekaniska klockor, och företagets ledord är ”tradition och innovation”. Ed Sheeran, Bill Clinton samt Alexander den andre av Ryssland har alla burit Lange & Sohne-klockor i det högre prissegmentet.

 

6. Jaeger Lecoultre: Smala lyxklockor från 33 000 kronor

 • Pris för den billigaste klockan: 33 000 kronor.
 • Pris för den dyraste klockan: 20+ miljoner kronor.

Jaeger Lecoultre grundades i Schweiz år 1833, och sålde för tidsepoken särskilt smala lyxklockor som var och fortfarande är väldigt exakta. Då Jaeger Lecoultre-klockor i det högre prissegmentet är dyra är det främst kändisar som har råd att bära dem likt Jay Z, Kit Harrington samt Charlie Chaplin.

Dyrt är inte alltid bäst

Bara för att en klocka är dyr betyder såklart inte att klockan är bäst. För många är det inte superviktigt att klockan visar exakt rätt tid på millisekunden. Är du en av dem finns det många bra och billiga klockor som du kan köpa på nätet.

Med det sagt, om det viktigaste för dig med en klockan är dess hantverk och status bör klockorna i listan ovan vara en perfekt match!