Det är populärt att skaffa en graverad klocka; aningen till sig själv eller för att ge bort i present. Det finns dock viktiga stilregler som är viktiga att du har vetskap om innan du graverar klockan med text, och samtliga av dessa ämnar vi ta upp i denna artikel.

 

Tänk på detta innan du skaffar en graverad klocka

 

1. Gravera aldrig klockor med baksida i safir

Då safirglas är ett extremt reptåligt material är det svårt att gravera klockor i safir. Närmare bestämt måste du ta din klocka till en graverare med laserutrustning stark nog att tränga igenom safirglas, och även om lasern är stark nog blir resultatet i regel undermåligt.

 

2. Använd ett tidlöst typsnitt

Huvudmeningen med att gravera en klocka är att förmedla ett budskap, men du ska dock ha som regel att vara återhållsam och inte välja ett alltför vågat typsnitt. Det typsnitt som graveraren rekommenderar är i regel det som lämpar sig bäst för klockan.

 

3. Skriv inget personligt

Även om du och din kompis precis rest jorden runt eller festat i Grekland under två veckors tid; se till att klockans budskap är begripligt över tid. Om den graverade klockan är så pass fin att den går i arv lär barnbarnet knappast förstå vad ”Alicante 2020 xO” innebär.

 

4. Gravera aldrig klockor som ska säljas

Om du graverar en klocka som du planerar att avyttra inom en snar framtid måste du vara införstådd med att andrahandsvärdet rasar den sekund graverpennan rör klockan. Du skulle förmodligen aldrig köpa en present med ingraveringen ”2020-01-06”, då det datumet förmodligen inte betyder någonting för mottagaren och enbart utgör ett ögonsår.

Att inte gravera in text på dyra klockor är särskilt viktigt, då den monetära förlusten blir än större såvida klockan är påkostad i sitt originalutförande.

Gällande denna aspekt tänker alla likadant, ingen vill köpa en graverad klocka i andra hand.

 

Acceptabel text att gravera en klocka med

  • Grattis på födelsedagen ”Personens Namn”
  • Grattis på bröllopsdagen ”Personens Namn” (OBS! Det är brukligt att gravera bröllopspresenter i trä)
  • Tack för att du är marskalk på mitt bröllop ”Personens namn” (OBS! Igen, trä. Se även till att gravera deras namn i sin helhet)
  • ”Roligt iniderskämt” till en kompis.

 

Ideal text att gravera en klocka med

  • Ett brölloppsdatum, till exempel ”2020-02-02”
  • Barnens initialer, till exempel ”KH” eller ”AB”
  • Ett tidlöst citat som många känner till, exempelvis Terminator-Arnolds ”I´ll be back”

Du ska alltid tänka på ”less is more”-regeln i samband med att du lämnar in en klocka för gravering. Som The Gentlemens Journal poängterar räcker det ofta gott med att gravera in ett datum eller initialer.

 

Att gravera dam- kontra herrklockor

Det finns små skillnader som du bör ha vetskap om gällande att förse en herrklocka med gravyr i jämförelse med att förse en damklocka med gravyr. Damklockor är i regel mindre än herrklockor, så du ska hålla dig än mer kortfattad såvida du ämnar gravera en damklocka.

Du kan även ha i åtanke att somliga typsnitt i regel uppskattas mer av kvinnor än av män. ”Ladylike BB” och ”Affectionately Yours” är typiskt feminina medan ”Otto” och ”Khand” är typiskt manliga, bekräftar 1001 Fonts. Att välja ett enkelt universaltypsnitt är dock den bästa vägen att gå, menar vi.

I videon nedan får du möjlighet att se hur det går till när man graverar en klocka på en särskilt avancerad nivå.